La tortuga vermella i la pau blava

thumb_2043_media_image_926x584.jpg

Joan Pau Inarejos
Nota: 8

En el món de la xerrameca sense substància, reconforta comprovar que encara es poden explicar històries sense paraules. La sensació purificadora del contacte amb la natura, l’experiència desembrutidora de lliurar-se a la llum del sol i a l’aigua del mar, és la dolça ressaca d’aquesta pel·lícula d’animació, coproduïda entre Europa i el llegendari estudi Ghibli, pare de Totoro i Chihiro.

Com un Robinson Crusoe poètic, passat pel sedàs de l’anime japonès contemplatiu, el protagonista de ‘La tortuga vermella’ és un nàufrag que va a parar a una illa deserta després d’heure-se-les amb una violenta tempestat. Primer, el propòsit d’escapar mobilitza totes les energies, i el nàufrag batalla contra una natura que li és hostil; una estranya força del mar estronca tots i cadascun dels seus plans de fuga. Després, el nostre home comprèn que potser ha trobat una nova llar, que el reclama i l’embolcalla amb un amor gelós.

L’aparició de la gran tortuga vermella, pacient i majestuosa, és el detonant d’aquesta història iniciàtica, gairebé genesíaca, on un nou Adam troba la bellesa i la font de la vida en la closca maternal de l’animal. Conciliant el realisme visual amb el to fantàstic i a voltes mitològic, Michael Dudök de Wit ens fa testimonis de sorprenents metamorfosis, moments de bellesa serena i minimalista i, potser el més captivador, escenes d’evasió onírica, en què el nàufrag sobrevola un pont impossible sobre el mar o bé imagina uns músics misteriosos trencant el silenci de la nit.

Amb el fil conductor dels cicles naturals —dia i nit; pas de les estacions; bonança i catàstrofe; naixement, maduresa i mort—, ‘La tortue rouge’ és un cant a la renovació de la vida i a l’acceptació de la marea impredictible dels dolors i les alegries. El mar se’n va però sempre torna. I no ens necessita. No és tranquil·litzador?

La tortue rouge a Filmaffinity

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s