El negre volador

etude noir chassireau.jpg
Étude de nègre de Théodore Chassériau (1838).
Museu Ingres de Montauban. Viatge a França, agost 2016.

Joan Pau Inarejos

Sobre un cel blau, un jove negre, del tot nu, es cargola enigmàticament. Sembla que floti, però, alhora, colze i genoll revelen uns punts de suport invisibles. El peu dret se sosté sobre una roca o muntanya impossible de situar en cap espai empíric. Sorgint del no-res, una mà tancada i una mà oberta semblen a l’espera de la seva acció ambigua i enèrgica. No endevinem què fa. Cau o s’aixeca? Voleia a la deriva o es prepara per a una baralla pugilística?

De vegades val més quedar-se amb el misteri i no saber que aquest Étude de negre (Estudi de negre) havia de ser en realitat una representació del Diable estimbant-se daltabaix de la muntanya, en el famós episodi dels Evangelis en què Jesús venç les temptacions del desert. Una escena molt més carregada de moral i d’arquetips racials del que suggereix l’acrobàcia aparentment ingènua del nostre protagonista.

Per sort, el pintor francodominicà Théodore Chassériau no va arribar a executar el quadre i avui ens podem complaure amb les virtuts de la temptativa, amb l’encís del fragment. Així doncs, l’àngel negre resta empancipat de qualsevol autoritat, divina o narrativa. La mirada —apassionada? aïrada?—, que s’havia de dirigir contra el messies, queda sibil·linament suspesa, suggestivament interrompuda dins els límits del quadre (73 x 59 cm), i la breu composició convida a especular amb la poètica moderna del fora de camp. A qui mira el negre nu?

És la nostra mirada qui completa aquesta mirada inacabada. Són els nostres ulls els que poden recrear aquest Adam africà, qui ho sap, fugint de l’esclavatge, o rebel·lant-se contra un Déu que no es manifesta davant les penúries de la humanitat. Segons els historiadors, el mateix model de Chassériau havia servit a Géricault per retratar el jove esparracat que clamava socors des del rai de la Medusa. És el mateix negre a qui veiem en el blau infinit, obstinadament sol o perpètuament abandonat. Perdut enmig del mar o perdut enmig del cel.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s