‘The Gift’: declaració unilateral d’amistat

THE GIFTJoan Pau Inarejos
Nota: 7,5

‘Vicky Cristina Barcelona’ tenia poques coses bones. Una era Rebecca Hall, la suggerent actriu britànica que gosava fer ombra a Scarlett Johansson. Mirada penetrant, llambreig de tristesa, carnalitat rotunda, intel·ligència. Gairebé una dècada després torna per la porta gran amb aquest thriller, que no protagonitza, però magnetitza i molt.

Les dones vulnerables són un esquer etern per al Mal, i la Robyn, una jove dissenyadora de Chicago, ho té tot per atreure les forces de la foscor: crisi psicològica, maternitat truncada, trauma professional. Una mudança aparentment feliç convocarà sense voler tots els fantasmes, i aquests potser fins i tot faran bona cara quan truquin i somriguin a través de l’intèrfon. El dimoni pot ser amable. Pot dur gorra.

El progressiu esmicolament de la parella protagonista, i no la seva malvada nèmesi, són l’autèntic nervi del debut de Joel Edgerton darrere les càmeres. Jason Bateman, esplèndid tant com Rebecca Hall, muda la pell d’una manera increïble i obliga a preocupar-se seriosament per les segones o terceres identitats que bateguen dins les bones persones oficials. Ja no sé si tu ets tu. La confiança, el do més preuat i intangible, trontolla.

‘The Gift’ té l’encert d’extreure terror dels petits gestos quotidians, de les asprors microsocials on nien potencials malsons. S’ho haurà pres malament?, com li diem que no ens agrada que vingui a casa?, aviam si calla d’una vegada i marxo, fem un somriure de compromís mentre el maleïm, la pel·lícula s’alimenta de totes aquestes hipocresies diàries, d’aquesta malla de tensions veïnals que a vegades esclaten apocalípticament.

Potser el final es recrea massa i va a parar a un lloc previsible, però l’intercanvi de rols morals genera un estat permanent de tensió, amb escassedat de recursos i personatges. No és la història tranquil·litzadora del bé contra el mal, sinó un advertiment contra la coacció emocional -algú que et regala coses pot ser pitjor que un lladre- i contra els perills d’això que la pel·lícula bateja, amb molt mala bava, com l’amistat unilateral.

The Gift (El regal) a Film Affinity

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s