El mar i jo

interview with the sea

Joan Pau Inarejos

A la casa on m’agradaria viure, el mar estaria simultàniament dins i fora. Miraria per la finestra i descobriria el gran blau arrambat a la finestra, però, per algun motiu, la casa no s’inundaria mai. Jo quedaria per sota de la superfície, i no em mullaria; seria com observar un aquari, o un quadre molt viu. Tornaria de la feina com cada dia i, al final del meu carrer, en lloc d’una vulgar façana de maons, m’hi esperaria un conducte a la platja —no cal dir, empíricament impossible. A la casa on m’agradaria viure no hi hauria distància entre el mar i jo.

Confesso que de petit el mar no m’acabava d’agradar del tot. Era caòtic i brut: eren les algues vermelles que durant una època va colonitzar les costes de Castelldefels, i preferia amb escreix la piscina, molt més neta, lúdica i controlable —on vas a parar— segons el meu criteri d’aleshores. Amb el sol m’ha passat una cosa semblant. A la infantesa el donava per descomptat, només era llum gratuïta, una bola groga de plastidecor, qui sap si fins i tot el malgastava. Ara, en canvi, el necessito amb desfici. Un dia sense sol i un estiu sense mar tenen dimensions de frustració.

Per tant aquesta és una utopia adulta. Un amor contret amb els anys. Si tingués el mar a dins de casa i a la vegada fora, si el pogués contemplar en la seva intimitat sense que la seva presència em submergís, no necessitaria res més. Podria anar vivint irreflexivament. Viuria en pau i el terror no se m’acostaria, com diuen els profetes bíblics. Deu ser aquesta la sensació dels eremites, dels que aconsegueixen viure sols en els llocs més remots. No necessitar l’exterior. Poder apujar la persiana i contemplar-te cada dia, net i clar, immens i alhora domèstic. Infinit i tanmateix accessible. Guardar per sempre la sensació instantània i indescriptible de l’escuma que es fon a la pell. Aigua en retirada que mai s’asseca.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s