‘Le nouveau’: la festa dels losers

fp_633292_7919.jpgJoan Pau Inarejos
Nota: 6

La dictadura de ser jove i sociable, guapo i divertit, talentós i esportista –tot a la vegada– comença a donar senyals de fatiga. Per tot arreu sorgeixen crides a l’autenticitat, a la diferència, a la imperfecció. Ja no ens paga la pena el permanent esforç performatiu, el desagraït sacrifici mimètic, per assemblar-nos a segons qui. Volem ser com som.

En certa manera, s’ha eixamplat la distància entre el cel i la terra, com en aquells quadres religiosos i mitològics del Barroc. L’era digital ha posat a l’aparador molta gent millor que nosaltres. No es pot competir amb les divinitats olímpiques de l’Instagram. Ens rendirem, doncs? Ans al contrari: farem la nostra festa per sota. Orgull loser.

El cinema francès s’ha apuntat amb entusiasme a aquesta moda diferencialista, on els rarets de la classe són els herois de les noves històries. Ho vam veure a ‘Intouchables’, ho vam veure a ‘La famille Bélier’, i ho veiem ara empeltat en ple cor de la comèdia adolescent. El dia que en Benoit, un noi de catorze anys, canvia d’escola, tot sembla predestinat a un idil·li amb la noia maca de la classe. Però no serà tan senzill. A la vida no ho és.

Rudi Rosenberg eleva els eterns secundaris del gènere a protagonistes de ple dret: el grassonet, el marginat, el nerd, la discapacitada, el tiet cràpula, són aquí els catalitzadors que portaran el nostre novell a veure el món d’una altra manera. El director signa un cant al friquisme més desacomplexat, celebra el dret a no créixer i a seguir jugant. Ho resumeix bé l’escena dels condons embotits al cap: és una impugnació subtil a la sexualització accelerada dels preadolescents, el nen burlant-se del teenager. Llàstima que ‘Le nouveau’ tingui una execució fluixota, poca molla estilística i massa ganes de ser amable.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s